Diario del proyecto iNaturalist seminaras Verkių rūmai

Archivos de diario de diciembre 2019

10 de diciembre de 2019

Mokslininkai dalinosi patirtimi su mokytojais ir moksleiviais

Neformaliojo švietimo centras kartu su dešimtmetį šiais metais mininčiu Valstybiniu mokslinių tyrimų institutu Gamtos tyrimų centru organizavo seminarą, kurio tikslas – supažindinti mokytojus su iNaturalist mobiliąja programėle, jos pritaikymo galimybėmis gamtos, biologijos ir geografijos pamokose ir suteikti daugiau žinių apie kerpes, grybus ir samanas. Seminaro metu buvo pristatytas LMNŠC tarptautinio projekto „Aš gamtininkas“ konkursas „Išmaniosios technologijos gamtoje“, kuris skatina kūrybiškai mokytis ir pažinti biologinę įvairovę naudojant šiuolaikines informacines technologijas ir mobiliąsias išmaniąsias programėles.
Seminaro pradžioje Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro darbuotojai – Gamtinio ir ekologinio ugdymo skyriaus vedėjas Almantas Kulbis ir metodininkas Gediminas Petkus papasakojo, kuo ji naudinga mokymuisi mokykloje, kaip išmaniąsias technologijas mokytojai pritaiko ir kaip galima pritaikyti jas mokymosi procesuose, tiriant aplinką mokykloje ar už jos ribų. Mokytojai mokėsi fiksuoti ir pateikti pastebėtus organizmus gamtininkų ir mokslininkų bendruomenei.
Teorinėje dalyje Gamtos tyrimų centro mokslininkės dr. Jurga Motiejūnaitė, dr. Reda Iršėnaitė ir dr. Ilona Jukonienė supažindino su kerpėmis, grybais, samanomis, jų biologija ir svarba ekosistemai. Papasakojo kaip atskirti, kur randama didžiausia įvairovė ir į ką būtina atsižvelgti identifikuojant atskiras rūšis. Po šių pranešimų VDU Žemės ūkio akademijos (ASU) ekologas dr. Žydrūnas Preikša suteikė unikalią galimybę pažinti medžius iš dendrologinės, ekologinės ir aplinkosauginės pusės bei sužinoti, kodėl medis – tai ne tik atskiras organizmas, tačiau ir atskira ekosistema su savita biologine įvairove.
Seminaro pabaigoje buvo apdovanojami aktyviausi šalies mokiniai ir mokytojai, kurie programėlės pagalba dalyvavo konkurse „Išmaniosios technologijos gamtoje“.
2019 metais aktyviausiai dalyvavo Raseinių Viktoro Petkaus pagrindinės mokyklos, Raseinių r. Betygalos Maironio gimnazijos (kuratorė Rasa Vaišvilienė), Vilkaviškio vaikų ir jaunimo centro (kuratorė Aira Lažauninkienė), Anykščių r. Troškūnų Kazio Inčiūros gimnazijos (kuratorė Rasa Gaidienė) ir Mažeikių r. Sedos Vytauto Mačernio gimnazijos (kuratorė Virginija Katkuvienė) mokiniai. Taip pat jau keletą metų iš eilės konkurse aktyviai dalyvavo Vytauto Didžiojo gimnazijos mokinys Tadas Gružinskas.

Praktinėje dalyje dalyviai mokėsi atpažinti kerpes, grybus, samanas, augalus, paukščius, jų radavietes užfiksuoti mobiliais prietaisais, specialia mobiliąja programėle iNaturalist.
Seminaro metu buvo sukurtas specialus iNaturalist programėle projektas, kuriame dalyviai realiu laiku kėlė gyvųjų organizmų nuotraukas ir stebėjo rezultatus. Kaip sekėsi galima pasižiūrėti šioje nuorodoje: https://www.inaturalist.org/projects/inaturalist-seminaras-verkiu-rumai
Dėkojame Gamtos tyrimų centrui ir Lietuvos ornitologų draugijai už paramą jauniesiems tyrėjams.

Publicado el diciembre 10, 2019 03:53 TARDE por gediminas gediminas | 0 comentarios | Deja un comentario

Archivos