Diario del proyecto Wild Pollinator Count Nieuwegein

Archivos de diario de diciembre 2022

01 de diciembre de 2022

De strijd om de energietransitie | Met: Heleen de Coninck en Emma Leenders

Gaan we een koude winter tegemoet? Sinds de oorlog in Oekraïne en de mogelijke sabotage van de Nord Stream gasleiding lijkt de noodzaak van een duurzame energietransitie in Europa alleen maar groter te worden. Hoe ziet de energietransitie in de Europese Unie eruit? Lukt dit wel op Europees niveau en hoe doen we dat met elkaar? Is een groene revolutie op het vlak van energie mogelijk? En hoe zorgen we voor een rechtvaardig energiebeleid waarin alle burgers toegang hebben tot duurzame, betrouwbare en betaalbare energie? Luister naar klimaatwetenschapper Heleen de Coninck en politicoloog Emma Leenders over de strijd om de energietransitie in Europa.

Groene transitie
Europa maakt zich op voor een duurzame energietransitie. Onder leiding van Eurocommissaris Frans Timmermans stonden de Green Deal en de klimaatdoelen al prominent op de agenda. Het Europees Parlement riep in 2019 zelf een klimaat- en milieunoodtoestand uit in Europa en wereldwijd. Sinds de oorlog in Oekraïne is dit in een stroomversnelling gekomen. Met het Fit for 55 pakket en het REpowerEU programma probeert men in hoog tempo de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen af te bouwen en volledig in te zetten op groene energiebronnen. Is structurele hervorming van het Europees energiesysteem nodig om de klimaatdoelen te halen? En welke energiebronnen en technologie hebben we daarvoor nodig?

Geopolitieke dreiging
De oorlog in Oekraïne en de voortdurende afhankelijkheid van dure en fossiele Russische brandstoffen tonen nu dat het oude energiesysteem Europa kwetsbaar maakt. Hoe kan de EU werken aan een groene energietransitie, met acht op de klimaatdoelen en energieonafhankelijkheid? Het REPowerEU-plan bevat reeds een reeks maatregelen om deze doelen te halen en te versnellen. Maar is dat voldoende?

Samen met klimaatwetenschapper Heleen de Coninck en politicoloog Emma Leenders verkennen we de uitdagingen rondom de energietransitie in Europa. Welke (geo)politieke belangen spelen er tussen de Europese lidstaten? Wat betekent deze groene omwenteling voor de verantwoordelijkheid van nationale overheden, burgers, en (grote) industriële bedrijven? En op welke wijze kunnen we op een rechtvaardige manier tot een groenere en duurzame Unie komen?

Na drie korte lezingen gaan de sprekers onder leiding van ethicus Marcel Becker met elkaar in gesprek.

Over de sprekers
Heleen de Coninck is klimaatwetenschapper en hoogleraar socio-technische innovatie en klimaatverandering aan de TU Eindhoven. Daarnaast werkt ze als universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit. Haar onderzoek gaat over internationaal klimaatbeleid, energietechnologie en innovatie, met in Nederland een focus op klimaatbeleid voor de energie-intensieve industrie. Ze was één van de hoofdauteurs van de IPCC rapporten (2018, 2022) over hoe we de wereld onder 1.5 graad temperatuurstijging kunnen houden.

Emma Leenders is politicoloog en promovenda bij de vakgroep Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit. In haar onderzoek richt ze zich op Europees klimaatbeleid, waarbij ze specifiek kijkt naar de interacties tussen de Europese Raad, lidstaten en andere EU-instellingen.

Meer info over het programma: http://bit.ly/3F7IvZg
https://www.youtube.com/watch?v=HHVABf8zTdw
Dit is een programma van Radboud Reflects en het Europees Parlement Liaisonbureau in Nederland.

Publicado el diciembre 1, 2022 07:48 TARDE por optilete optilete | 0 comentarios | Deja un comentario

04 de diciembre de 2022

Oranje zonnewijzer (Trithemis kirbyi) tweemaal geobserveerd in het zuiden van Florenville (België)

Afgelopen zomer werd de oranje zonnewijzer (Trithemis kirbyi) tweemaal geobserveerd in het zuiden van België, meteen de eerste waarnemingen voor ons land. Deze van oorsprong Afrikaanse libellensoort werd voor het eerst in Europa gezien in 2003. Sindsdien heeft ze een groot deel van Spanje weten te koloniseren en werd ze in 2017 voor het eerst waargenomen in Frankrijk, waar sindsdien een paar populaties voorkomen in de regio Languedoc.

Op 22 juli en op 2 augustus 2022 werd telkens een mannetje, mogelijk hetzelfde individu, waargenomen aan de Semois respectievelijk in Chassepierre en in Lacuisine, beide in Florenville. Dit is meteen de meest noordelijke waarneming van deze soort in Europa. Het opduiken van deze soort in België valt samen met de warme zomer van 2022, toen het kwik klom tot 38,1°C in Ukkel. Niet alleen in België, maar in heel West-Europa was het toen heel warm en droog. Wellicht heeft de toen heersende hittegolf ervoor gezorgd dat die individuen zover naar het noorden zijn gevlogen.

https://www.natuurpunt.be/nieuws/hittegolf-bracht-afrikaanse-oranje-zonnewijzer-naar-belgi%C3%AB-20221130

Publicado el diciembre 4, 2022 09:58 TARDE por optilete optilete | 0 comentarios | Deja un comentario

South Afrika

Publicado el diciembre 4, 2022 10:13 TARDE por optilete optilete | 0 comentarios | Deja un comentario

07 de diciembre de 2022

WAAROM DETERMINATIES OP BURGERWETENSCHAPPLATFORM INATURALIST ERTOE DOEN

WAAROM DETERMINATIES OP BURGERWETENSCHAPPLATFORM INATURALIST ERTOE DOEN

Een van de meest succesvolle platforms voor burgers om biodiversiteitsgegevens te registreren is iNaturalist (www.inaturalist.org; [3]) - een gezamenlijk initiatief van de California Academy of Sciences en de National Geographic Society. Met iNaturalist kunnen deelnemers waarnemingen van organismen (bv. figuur 1), of sporen daarvan, uploaden (beeld of geluid), samen met de bijbehorende metadata betreffende de datum, tijd en de locatie. De waarnemingen worden vervolgens geïdentificeerd en geverifieerd tot het best mogelijke taxonomische niveau door de waarnemer zelf en door andere iNaturalist gebruikers. Hierin worden deelnemers geholpen door kunstmatige intelligentie. Een waarneming wordt beschouwd als “Research Grade” wanneer ze voldoet aan de kwaliteitscriteria voor metadata van de locatie, en twee of meer voorgestelde identificaties heeft, waarvan meer dan twee derde overeenstemmen op soortniveau (d.w.z. 2/2, 2/3, 3/4, enz.; hoewel records op een fijner niveau dan familie (subfamilie / genus/ subgenus) ook Research Grade kunnen worden, mits geen verdere vooruitgang in identificatie mogelijk wordt geacht). Hoewel de hoeveelheid bijdragen op iNaturalist blijft toenemen, is een knelpunt voor wetenschappelijk gebruik van deze gegevens het gebrek aan deelnemers met taxonomische expertise (d.w.z. iemand met het vermogen om gefundeerd soorten te identificeren) – ‘identificeerders’ - die actief deelnemen aan iNaturalist. De iNaturalist-gemeenschap bestaat - stand januari 2022 - uit 2,5 miljoen gebruikers, waarvan 92% alleen observeert, <1% alleen identificeert, en 7% zowel observeert als identificeert. Er heerst dus een gebrek aan identificeerders. Hieronder geven geven we zeven redenen om als identificeerder bij te dragen aan iNaturalist (kader 1).

https://coreytcallaghan.github.io/non-English-translations/nl/
https://www.youtube.com/watch?v=YM8D63h35LM

Publicado el diciembre 7, 2022 08:33 TARDE por optilete optilete | 2 comentarios | Deja un comentario

13 de diciembre de 2022

Lezing libellen in India.

Op vrijdag 16 december 2022 houdt de heer Jan Hermans een lezing over libellen in India. Hij maakt sinds jaren met zijn Indiase collega Dhirendra Singh een studie van deze prachtige insecten en zal u laten genieten van prachtige foto’s en boeiende verhalen.
De lezing begint om 20.00 uur in de centrale ruimte van Basischool Triangel, Linnerhof 36 te Linne. Reserveer deze datum in uw agenda zodat u deze boeiende lezing niet mist. Ook niet leden zijn op deze avond van harte welkom.

Tijdens de lezing worden diverse aspecten uit de levenscyclus van de libellen getoond en besproken. Alhoewel de Indiase libellenfauna redelijk goed bekend is, weten we over de ecologie van de meeste soorten nog zo goed als niets. Van slechts 80 soorten kennen we de larven en van slechts 25 soorten is de volledige ontwikkelingsgeschiedenis bekend. Doordat India een land is met een alsmaar groeiende bevolking is de druk op de natuurlijke situatie, water en bossen meer dan in welk ander land op aarde, extreem hoog. Dat betekent dat veel soorten vooral worden bedreigd door de aantasting van hun natuurlijk habitat. Deze bedreiging is zeer hoog voor soorten die maar een beperkt verspreidingsgebied hebben en slechts voorkomen in bepaalde regio’s, zogenaamde endemische soorten.

Tijdens de lezing wordt aan de hand van de verschillende families een indruk gegeven van een aantal soorten, hun kleurenpracht, hun fascinerende gedrag en indien bekend hun ecologie. Vergeleken met Europa komen tropische families aan de orde zoals de Jewels (Chlorocyphidae), de Torrent Darts (Euphaeidae), Reedtails (Platystictidae), Bambootails (Protoneuridae) en natuurlijk vertegenwoordigers uit ook in Europa voorkomende families zoals de Rombouten (Gomphidae), Platbuiken (Libellulidae), Glazenmakers (Aeshnidae) en Blauwe juffers (Coenagrionidae).

https://www.dekringlooplinne.nl/html/jaarprogramma/2016/december.html

Publicado el diciembre 13, 2022 11:38 TARDE por optilete optilete | 0 comentarios | Deja un comentario

16 de diciembre de 2022

Herkenningsmodel bevat 1.403 nieuwe taxa

Herkenningsmodel bevat 1.403 nieuwe taxa (van 67.553 -> 68.853 taxa)

The charts below summarize these 1,403 new taxa using the same groupings we described in past release posts.

By category, most of these 1,403 new taxa were insects and plants

Here are species level examples of new species added for each category:

Click on the links to see these taxa in the Explore page to see these samples rendered as species lists. Remember, to see if a particular species is included in the currently live computer vision model, you can look at the “About” section of its taxon page.

Publicado el diciembre 16, 2022 02:50 TARDE por optilete optilete | 1 comentario | Deja un comentario

21 de diciembre de 2022

Arise Day 2022 shortened Livestream

 • Arise Day 2022 shortened Livestream

  Arise Day 2022 shortened Livestream
  On March 30, we organized the first live Arise Day in Naturalis. We were honoured to have keynote speakers like Toby Kiers and Wieteke Willemen (and André Kuipers, but he's not in this video at the request of his team). We discussed fungal networks, autonomous wildlife monitoring, plastic-poor metabarcoding, AI for species recognition, the irony of awarding a huge stuffed mammoth as a "practicality prize" and much more.
  :00 Introduction - Koos Biesmeijer with Annemarie van Wezel, Pedro Crous and Joost Kok
  8:16 ARISE General - Elaine van Ommen Kloeke
  17:20 (André Kuipers)
  18:18 Five teams: end user value - Elaine van Ommen Kloeke
  20:04 Sampling - Hannco Bakker
  27:08 Sequencing - Kevin Beentjes
  36:00 Monitoring Demonstration Sites - W. Daniel Kissling
  45:43 Digital Species Identification - Jacob Kamminga
  53:02 Biocloud - Chantal Huijbers
  1:01:58 Five teams: questions & answers
  1:07:00 Hackathon: winners announcement - Gerard Schouten and Rob van den Berg
  1:17:07 Biodiversity in our daily lifes - Wieteke Willemen
  1:57:48 180M Observations - Dylan Verheul
  2:11:12 Agouti - Patrick Jansen
  2:28:48 Diversity vs digital twin (1st time) - Paolo Pileggi
  2:42:28 Unstructured data - Victor Heijke
  2:59:18 Xeno-canto - Bob Planqué
  3:15:37 Diversity vs digital twin (2nd time) - Paolo Pileggi
  3:31:58 Underground astronauts - Toby Kiers
  4:06:14 Panel discussion: opportunities & challenges

 • Publicado el diciembre 21, 2022 04:16 TARDE por optilete optilete | 1 comentario | Deja un comentario

  23 de diciembre de 2022

  Kraai pakt Gaai

  Kraai pakt Gaai
  https://utrecht.knnv.nl/wp-content/uploads/sites/32/2022/06/Convo-wintereditie-2022.pdf
  Ik heb afgelopen jaar wel waargenomen dat een vrouwtjesmerel te grazen werd genomen door een kraai. Toen deze wegvloog werd hij door een mannetjesmerel achterna gezeten. Voor zover ik kon zien heef thet vrouwtje het niet overleeft.

  ButterflyCount
  https://utrecht.knnv.nl/nieuws/kwartiertelling-van-vlinders-doe-mee/
  https://natuurtijdschriften.nl/pub/1019271/VLIN2020035002008.pdf
  Als je een kwartier aan het wandelen bent (of zelfs op een bankje zit) op een willekeurige plek in Europa kun je mee doen aan de kwartiertelling. Zonet is een nieuwsbrief uitgekomen met de meest recente wetenswaardigheden. Helaas niet online terug te vinden..

  Publicado el diciembre 23, 2022 03:08 TARDE por optilete optilete | 0 comentarios | Deja un comentario

  sneon

  Het bewijs dat Friezen stijfkoppig zijn.
  Ontstaan woord voor zaterdag in verschillende europese talen By Poulpy - Own work based on: Word for Wine in European languages.svg by PiMaster3, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27728360

  By Poulpy - Own work based on: Word for Wine in European languages.svg by PiMaster3, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27728360

  Publicado el diciembre 23, 2022 07:10 TARDE por optilete optilete | 0 comentarios | Deja un comentario