Scars of War onderzoekt sporen in het landschap uit WOII- 27 oktober 2022

Scars of War onderzoekt sporen in het landschap uit WOII

'Scars of War' brengt onontdekte sporen in het landschap uit de Tweede Wereldoorlog in kaart. De komende maanden speuren vrijwilligers van achter de computer op digitale hoogtekaarten (LiDAR) naar bijvoorbeeld bomkraters en loopgraven. Het onderzoek maakt mensen meer bewust van het erfgoed en de verhalen van de Tweede Wereldoorlog.

De kaarten van de Utrechtse Heuvelrug en het Gooi worden afgespeurd. Het onderzoek is een initiatief van archeologen Landschap Erfgoed Utrecht samen met Universiteit Leiden, provincie Utrecht, Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, het vfonds en Stichting Elise Mathilde Fonds (Leids Universiteits Fonds).

Doe mee aan Scars of War
Effectieve en efficiënte aanpak
Het onderzoeksproject Scars of War brengt de sporen in kaart met behulp van een combinatie van geautomatiseerde detectie (Deep Learning of Artificial Intelligence) en citizen science. Er is gekozen voor deze aanpak omdat de hoeveelheid sporen te groot is om met een klein groepje personen handmatig allemaal te analyseren. Citizen science en geautomatiseerde detectie maken het effectief en efficiënt om de sporen in kaart te brengen.

Anton Cruysheer: ‘Veel mensen weten eigenlijk helemaal niet wat in hun eigen woonomgeving heeft afgespeeld. Veel sporen in het landschap zijn nooit goed in kaart gebracht. Dit onderzoek moet hier verandering in brengen en tegelijk mensen hiervan meer bewust maken. Ook de oorlog in de Oekraïne zorgt ervoor dat de Tweede Wereldoorlog voor veel mensen dichterbij voelt.’

Wouter Verschoof-Van der Vaart: ‘De komende weken werven we deelnemers voor het onderzoek. Het eerdere citizen science project Erfgoed Gezocht op de Utrechtse Heuvelrug uit 2020 had ruim 4.500 deelnemers. We hopen dat Scars of War ook weer veel interesse oplevert en ons een beter en completer beeld geeft van het ‘conflict landschap’ uit de Tweede Wereldoorlog.'

https://www.landschaperfgoedutrecht.nl/erfgoed/scars-of-war/

https://www.youtube.com/watch?v=yAh_SAjotzI

Publicado el octubre 27, 2022 05:49 TARDE por optilete optilete

Comentarios

No hay comentarios todavía.

Agregar un comentario

Acceder o Crear una cuenta para agregar comentarios.