354-De wolf in Gelderland, een dier met voor- en tegenstanders | De Week van Gelderland


 • De wolf in Gelderland
  De film De wolf in Gelderland is een voorlichtingsfilm die is bedoeld om mensen in en buiten Gelderland kennis te laten maken met dit bijzondere roofdier dat zich sinds enkele jaren weer in Nederland heeft gevestigd. Zo wordt onder andere uiteengezet hoe je een wolf kan herkennen én hoe je op een verantwoorde manier met deze dieren omgaat.
  De wolf in Gelderland


 • De wolf in Gelderland, een dier met voor- en tegenstanders | De Week van Gelderland
  Het is dit weekend wolvenweekend bij Omroep Gelderland. De wolf leeft inmiddels in onze provincie. Maar hij heeft zowel voor-als tegenstanders. In De Week van Gelderland discussiëren hoofd bedrijfsvoering Jakob Leidekker van Park Hoge Veluwe en ecoloog Hugh Jansman over de wolf. De wolf in Gelderland, een dier met voor- en tegenstanders | De Week van Gelderland

 • (Hoe gaan we om met) De wolf in Nederland - Lennard Jasper & Jeannet Hulshof (Beheerdersdag 2020)

  (Hoe gaan we om met) De wolf in Nederland - Lennard Jasper & Jeannet Hulshof (Beheerdersdag 2020)


 • Er zijn 250 plaatsen beschikbaar in de Rabozaal van het Groninger Forum. Toegang is gratis. Aanmelden kan via de knop in de groene balk onderaan deze pagina.
  Marco Glastra, directeur van Het Groninger Landschap, praat u bij over onze projecten van het afgelopen jaar en de uitdagingen in de toekomst.
  Raymond Klaassen, ecoloog aan de Rijksuniversiteit, vertelt over de ontwikkelingen op de Midwolder Bouwten, onze pilot natuurinclusieve landbouw op Landgoed Ennemaborg in Midwolda.
  Alex Datema, voorzitter van BoerenNatuur, geeft zijn visie op de toekomst van de landbouw in Nederland en Groningen in het bijzonder.
  Oscar Borsen, landschapshistoricus en beleidsmedewerker bij Het Groninger Landschap gaat in op onze wens voor een landschappelijk raamwerk voor Groningen.
  https://www.groningerlandschap.nl/nieuws/natuurinclusieve-landbouw-op-de-midwolder-bouwten/
  https://www.groningerlandschap.nl/wat-wij-doen/projecten/natuurinclusieve-landbouw-midwolder-bouwten/
  Eline Ringelberg en Peter Harry Mulder vertellen over hun inspanningen voor het versterken van de akkernatuur op hun boerenbedrijf in Muntendam
  De avond duurt van 19.30 tot circa 22.00 uur. U bent welkom vanaf 19.00 uur.
  https://www.projectpro.io/article/tensorflow-projects-ideas-for-beginners/455
  https://www.groningerlandschap.nl/goldenraand/ • https://www.youtube.com/watch?v=oE71KRItpOk

 • https://www.youtube.com/watch?v=jpJmKkOMsGk

 • https://www.natuurkennis.nl/publicaties-extra/rapporten-provincies/noord-brabant/

 • https://landvanons.nl/wp-content/uploads/2021/04/Beheerplan-Onneresch-februari-2-2022.pdf
  https://landvanons.nl/wp-content/uploads/2021/05/beheerplan-perceel-Holtesch-Hooghalen-feb2021.pdf
  https://docplayer.nl/61158115-Altenburg-wymenga-ecologisch-onderzoek.html
  https://www.bij12.nl/wp-content/uploads/2020/07/Natura-2000-Beheerplan-9-Groote-Wielen.pdf

 • Conversation Dragonflies Europe Biodiversity
  https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s10750-017-3495-6.pdf

 • Fieldguide Damselfies New Guinea
  https://www.brachytron.nl/wp-content/uploads/2018/03/Download-Fieldguide-damselflies-NewGuinea-2013.pdf

 • Fieldguide Damselfies Dragonflies
  https://www.brachytron.nl/wp-content/uploads/2018/03/Download-Fieldguide-dragonflies-NewGuinea-2015.pdf

 • Snelle toolBrachtron artikelen
  https://www.brachytron.nl/artikelen-brachytron/

 • Atlas of the European dragonflies and damselflies
  https://www.researchgate.net/publication/291165298_Atlas_of_the_European_dragonflies_and_damselflies • https://ecuador.inaturalist.org/journal/ahospers/70169-335-download-italian-bird-migration-atlas

 • https://paddenstoelenwerkgroepdrent.files.wordpress.com/2019/12/def-deel-1-paddenstoelenatlas-drenthe-hfd-1.pdf
  https://paddenstoelenwerkgroepdrent.files.wordpress.com/2019/12/def-deel-1-paddenstoelenatlas-drenthe-hfd-5-.pdf
  https://paddenstoelenwerkgroepdrent.com/atlas-paddenstoelen-drenthe/
 • https://vlinderwerkgroepdrenthe.nl/dagvlinderatlas-op-deze-website-te-bekijken/


 • https://ebba2.info/maps/
  Atlas Portugal, Hongarije, Zwitserland
 • Wolven Schapenhouder NPOradio 5 Dagen
  https://www.nporadio1.nl/uitzendingen/5-dagen/65e01f9d-7f5f-416f-b792-7fbd25fb4378/2023-02-01-5-dagen
 • Afgelopen jaar kreeg het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging bijna 5000 meldingen van wolven. Bij 1400 van die meldingen is bewezen dat het om een wolf ging. Het aantal wolven in Nederland neemt toe. Op dit moment zijn er drie à vier roedels. Komend jaar worden dat er waarschijnlijk vijf of zes.

  'Wolven zijn vluchtdieren'
  Ecoloog en coördinator van het Wolvenmeldpunt Glenn Lelieveld is enthousiast over de wolf. Als je er één tegenkomt, hoef je volgens hem niet bang te zijn. “Wolven zijn echt vluchtdieren. Mensen zien vaak vanuit Hollywood en sprookjes heel wilde verhalen over wat de wolf allemaal wel niet zou kunnen zijn. Die wolf is zo ontzettend bang voor jou als mens, dat hij eerder wegloopt dan jij kan rennen”, vertelt Glenn. Daarbij is het wel belangrijk dat de wolven niet door mensen worden gevoerd.
  https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/44502b99-67cd-4bf6-82a2-05bb8e85d2f1/de-wolf-in-nederland-angst-of-aanwinst
  Aangevallen
  Toch leeft de angst rondom de wolf, ook bij agrarisch ondernemers Richard van de Wetering en zijn vrouw Stefana van de Wetering uit Putten. Afgelopen jaar zijn hun schapen aangevallen door de wolf. “Mijn vrouw kreeg een appje van de mensen bij wie we de schapen in het land hadden lopen, met daarin: ‘Er is iets verschrikkelijks gebeurd’. En dan staat ineens je hele dag helemaal op z’n kop”, vertelt Richard.

  Drie van zijn schapen zijn gedood door de wolf. De aanval had nog lang effect op de overgebleven dieren, die een lange periode erg angstig bleven. Er moet dan ook iets gebeuren met de wolf in Nederland, volgens Richard. “Ze wachten, ze wachten, ze wachten, totdat het fout gaat. En wil je dat het fout gaat? Wil jij een mensenleven opofferen voor zo’n wolf? Ik kies er persoonlijk voor van niet.”

  Maatregelen
  Preventieve maatregelen en effectieve beschermmethoden zijn daarom van belang, zegt Glenn. “Ik sta juist eigenlijk aan de kant van de dierenhouders. Ik wil ook dat zij geen schade hebben. Dat is in ieders belang. Ik wil ook dat die schapen blijven leven.”

  Dat betekent alleen niet dat wij de wolf moeten weghalen uit Nederland, of dat we ervoor moeten vrezen. “Ik merk dat er een heel groot verschil is tussen een wolf zien en denken dat je een wolf gaat zien.” Wanneer je een wolf ziet, moet je volgens Glenn vooral genieten van de pracht van het dier.

 • Publicado el noviembre 6, 2022 06:21 TARDE por ahospers ahospers

  Comentarios

  This is a weird URL hack that’s existed for some time but we’ve never worked into the UI (mostly b/c it’s so niche and kind of hard to explain, but maybe we should), but if you have an obs that has no coordinates and you have other obs from the same day and all those obs from that day have times, appending ?interpolate_coordinates=true to the edit observation URL (the URL you’re at when you’re editing an obs, e.g. https://www.inaturlaist.org/observations/edit?interpolate_coordinates=true) will fill in coordinates based on a time-weighted average of the nearest observations in time. https://forum.inaturalist.org/t/add-interpolating-coordinates-to-gui-for-observations-without-location/31767/5 a Feature request to add it to the GUI.

  Helaas, na ruim 15 jaar houdt SoortenBank.nl binnenkort op te bestaan. Gelukkig blijft het grootste deel van de informatie op deze site nog gewoon beschikbaar! Hiervoor verwijzen we alvast naar de volgende Linnaeus-projecten:

  Insecten van Europa
  Libellelarven van Nederland
  Interactieve Paddenstoelengids
  Nieuwe Flora van Nederland
  Reptielen & Amfibieën van Nederland
  Dagvlinders van Europa
  Vogels van Europa
  Interactieve Duikgids
  Zoetwatervissen van Nederland

  Publicado por ahospers hace más de 1 año

  Agregar un comentario

  Acceder o Crear una cuenta para agregar comentarios.