516.Vogels 's nachts luisteren Bosma Beijum

https://soundapproach.co.uk/about/
https://www.veldshop.nl/nl/veldwerk/geluidsopname/audiorecorders/
https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/vogelen-terwijl-je-slaapt
https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/vogelen-terwijl-je-slaapt
Joost Josten luisterde 's nachts en keek ook met infrarood cameras naar boven. Het bleek dat wat je hoorde 2 tot 10keer minder was van wat er daadwerklijk overvlloog, dus 90% van de vogels roept dus NIET.
Joost Josten luisterde 's nachts en keek ook met infrarood cameras naar boven. Het bleek dat wat je hoorde 2 tot 10keer minder was van wat er daadwerklijk overvlloog, dus 90% van de vogels roept dus NIET.

Ik gebruik zelf een Olympus LS12, dit is een klein zakmodel recorder met een prima kwaliteit. Deze wordt door enorm veel vogelaars gebruikt en naar tevredenheid. Je kunt zelf van alles instellen (zoals opname volume, smartstand enz), mijn ervaring is dat je dat niet veel gebruikt. Indien je later gebruik zou willen maken van een externe microfoon (parabool of richtmicrofoon bijvoorbeeld) dan kan dat ook, deze kan ingeplugd worden. Opname formaten kan je ook zelf instellen van WAV tot lage MP3 kwaliteit. Ik neem zelf altijd in WAV op tot nu toe maar ik ben nog lang niet overtuigd dat de beste MP3 kwaliteit niet ruimschoots voldoende zou moeten zijn. Nadeel van WAV formaat is de enorme bestandsgrootte; 2GB voor een uurtje opnemen. Aangezien dit model niet overweg kan met SD kaarten met een grotere capaciteit dan 32 GB past er slechts 16 uur aan opnames op 1 kaartje. Dat is voor thuisgebruik niet erg maar als je op vakantie bent zit het gauw vol, zeker als je nachtopnames maakt (heb nog iets van 190 uur opnames uit Spanje staan om uit te zoeken bijvoorbeeld).

https://ringfotofocus.nl/product/olympus-ls-12-pcm-recorder/
Mijn grootste uitdaging was niet het opnemen maar het naluisteren en sonogrammen beoordelen enzo. Dat lukt nu aardig maar kostte me wel even tijd. Velen gebruiken daarvoor Audacity of Raven. Ik gebruik vrijwel uitsluitend Audacity, vind ik gebruikvriendelijker en dus prettiger werken.

nieuwe te koop op Ebay Duitsland: https://www.ebay.de/itm/202384129026
De al genoemde Olympus is lekker compact en geeft en redelijk goed resultaat. Toch zou ik verder kijken dan de vaak genoemde Olympus. Bijvoorbeeld naar Sony met o.a. de PCM-A10. Sony heeft over het algemeen een betere signaal/ruisverhouding en de A10 zit ruimer in z'n geheugen. En je kan deze mbv je smartphone op afstand bedienen. Ook een voordeel van de Sony tov de Olympus is dat de microfooncapsules zwenkbaar zijn en je deze dus beter kan richten op de vogel. Minder compact maar later eventueel uit te breiden met een goede externe microfoon zijn recorders met XLR ingangen zoals de Zoom H4n-pro en Tascam DR40.
Naast de recorder heb je nog een goede windkap nodig, De foam windkap die (meestal) bij de reocrder wordt geleverd voldoet niet in het veld. Voor de meeste is er wel een goede te koop van bv Rycote. Verder heb je nog een handgreep nodig waar je de recorder op bevestigd. Je wil de recorder liefst niet direct in de hand houden want dan hoor je contactgeluid op de opnames. Deze zijn te koop of zelf te maken. Ik heb er bv een gefabriceert van een stuk bamboe (goede contactgeluiddemper) met daaromheen een rubber handvat van een fietsstuur voor een prettige grip. In het stuk bamboe zit een passende schroef verlijmd. Dit werkt uitstekend voor mijn Olympus LS5 maar voldoet niet voor mijn Tascam DR100 die erg gevoelig is voor contactgeluid. Ook daar bood Rycote een goede oplossing met een speciale handgreep set.

Olympus LS-P4 met een ME31 microfoon. Met instellingen op standaard ben je klaar. https://beta.observation.org/sounds/91149/
Je kunt hem in de auto opladen op USB en het standaardgeheugen is 2Gb/
Overige waarnemingen met deze set: https://beta.observation.org/users/17296/sounds/?

De LS-P4 dacht ik ook aan (de opvolger van LS-12). Heb je deze recorder ook wel eens gebruikt met de afstandsbediening-app? En hoe is het geluid zonder de ME31?

De LS-P4 heb ik gekocht omdat hij erg klein is, niets weegt (je voelt hem nauwelijks in je borstzak), simpel te bedienen is (ook in het donker), geen batterijen verbruikt (de meegeleverde oplaadbare batterij kan opgeladen worden zonder hem eruit te halen en zonder snoer of adapter middels een handig uitschuifbaar usb-stekkertje). Het leek me de ideale recorder voor op reis en in het veld en dat blijkt het ook te zijn. In het begin heb ik ontzettend zitten rommelen met het zoeken naar de juiste instelling maar na een reeks van pogingen kwam ik er achter dat je gewoon niets moet instellen, de standaardinstelling levert de beste opnames. De opnames zijn veel beter dan die van de LS-12 en die heb ik dan ook meteen verkocht omdat hij nog best wel een leuk bedrag opleverde (Waarom iedereen nog steeds per se die LS 12 wil hebben is me volkomen onduidelijk). Ik heb nog geen opnames gemaakt zonder het richtmicrofoontje maar die zullen ongetwijfeld wel goed zijn. Van die afstandsbediening wist ik niets (denk ook niet dat ik die ga gebruiken).

Die ME-31 kan ik trouwens wel aanbevelen -> veel kost hij niet, hij is klein en hij doet zijn taak erg goed. Zelfs over een grote afstand kun je het specifieke geluid wat je op wil nemen eruit halen.
Deze Smaragdkoekoek zat denk ik op meer dan 100 meter van me vandaan terwijl er in mijn directe omgeving (tropisch regenwoud) ondertussen een kakofonie van andere vogels en insecten was.
Dit Porseleinhoentje heb ik met de ME-31 opgenomen vanaf de oever met een kletsend groepje vogelaars naast me. Ze zijn nauwelijks te horen in de opname (nog met de LS-12). Het hoentje was meer dan 50 meter van me vandaan terwijl die mensen minder dan 20 meter van me vandaan waren. (Maar ze stonden dus niet tussen de microfoon en het object waarop ik richtte

Bij Bax hebben ze hem momenteel in de aanbieding van € 238,- voor € 166,-. https://www.bax-shop.nl/field-recorders/olympus-ls-p4-digitale-handheld-audiorecorder

inmiddels wel dat de ls-p4 bij vogelaars een slechte beoordeling krijgt omdat hij geen prerecording-functie heeft. Hij neemt pas op zodra je op rec drukt. Duurdere apparaten hebben een geheugentje waarbij ze de 2 tot 5 seconden voordat je drukt ook toevoegen aan je opname. Je bent dan nooit te laat met een vogel die maar kort roept. De ME-31 microfoon is trouwens bij Bax afgeprijsd van 186,- naar 124,- https://www.bax-shop.nl/richtmicrofoon/olympus-me-31-compacte-gun-microfoon

Tascam heeft nu een goede opvolger van de LS-serie van Olympus, de DR-05X. Goede prijs en voorzien van 2 sec. pre-recording. Adviesprijs ligt rond de 129,- maar bij Kamera Express hebben ze hem nu voor slechts 109,- -> -> https://www.kamera-express.nl/tascam-dr-05x-portable-audio-recorder?channable=003655696400313232393330313001&hic_camp=google_ads:16456050232:133534003429:585595889480&gclid=CjwKCAjwl6OiBhA2EiwAuUwWZYAHGryOPVFkq6QYr3IOhfKISIPQI5cMUFO9YMWbwTufrMqdNN69jxoCHFoQAvD_BwE

Wellicht is het een idee om bijv. de DR-05X te gebruiken gezien deze ook voorzien is van pre-recording, maar dit betekend dat ik deze altijd bij de hand moet houden, naast verrekijker en camera.

Ik heb deze stereo set welke ik aan mijn pet bevestig. Met van die harige windfilters eroverheen ziet het er wel uit als mickey mouse, maar het geluid is zeer goed.
Dit in combinatie met een Olympus LS-5 (of Tascam DR100 MK3) recorder welke ook de voeding van de microfoons verzorgt kan je uren achtereen opnemen. Daarbij is het handig dat de recorder(s) een knop hebben voor het markeren van momenten in de opname waar je later bij het afluisteren van de opname snel naar kan 'door/terugspoelen'.

https://www.veldshop.nl/nl/veldwerk/geluidsopname/audiorecorders/
https://forum.waarneming.nl/index.php?topic=466052.0
Ik gebruik een Olympus LS-12 met een windkapje (van een ander apparaat dat helaas snel kapot ging). Kostte ongeveer 150 euro.
Windgeruis is altijd een probleem, interferentie met telefoon, camera, luidspreker etc soms ook.
Het voordeel is dat het een handzaam ding is; helaas werkt het niet samen met een microfoon die ik ooit gekocht heb...

Wat ik ook wel eens gedaan heb is een video opnemen met mijn fototoestel. Dat werkt soms nog verrassend goed. Op sommige websites kun je de audio uit de video isoleren. (Voorbeeld: https://www.ornitho.de/index.php?m_id=54&mid=343910)

Ruis, wind etc kan je er deels uit filteren met Audacity. Dit programma is gratis. Je hebt er wel een stukje in de opname bij nodig waar geen vogelgeluiden op staat, dus het is wat minder handig bij opname van vogelconcerten in de vroege ochtend.

ls je dat niet hebt, kun je het nog proberen met het Hi-pass filter. Dit vraagt wel om enig inzicht in de toonhoogte waar je de grens legt. Hoog genoeg om de meeste wij wind rumble weg te filteren, maar niet zo hoog dat je de lage ondertonen van de vogelzang uitholt. Ik start zelf meestal ergens rond de 1500Hz en dan afhankelijk van het resultaat opnieuw proberen met een hogere of lagere waarde.

Een van de voordelen van een externe microfoon is dat ze vaak makkelijker van een zogenaamde dead cat zijn te voorzien. Die pluizige dingen tegen de windruis. Soms zelfs als accessoire meegeleverd, of optioneel.

Ik gebruik Hi-Q app op mijn telefoon. Je kan instellen dat je geluid als mp3 opslaat. Ook upload ie automatisch naar dropbox zodat ik op de pc zonder extra handelingen het geluid kan openen in audacity en het volume, de ruis etc kan aanpassen. Dat is niet eens per se altijd nodig.
Als je hem in audacity hebt kan je het geluid laten weergeven als spectrogram waardoor je makkelijk kan zien op welke frequentie je de high-pass filter moet instellen.

Ik heb twee keer hetzelfde geluid bij deze gekraagde roodstaart bijgevoegd. Eentje is onbewerkt en rechtstreeks met de telefoon opgenomen. De ander heb ik nog even bewerkt in audacity, (high pass filter, ruisonderdrukking en versterkt. https://waarneming.nl/observation/189537718/

Ik gebruik ook de Hi-Q app. Die laat iets meer heel van het geluid dan een standaard op stem geoptimaliseerde voice recorder.

Cornell Lab of Ornithology - How To Record Wildlife Audio
https://www.youtube.com/playlist?list=PLgSpqOFj1Ta4Eesz6iHWElK5amDlHQpwG

http://soundbirding.org/

Ik was zaterdag ook even bezig met een externe microfoon op mijn foto-/filmcamera. Zonder dead cat, dus pikt toch nog wel het nodige wind lawaai op, maar door de foam cap wel duidelijk minder in de hoge tonen. Dat maakt filteren iets makkelijker. Met de camera in filmmode pakt hij wel het hele geluidsspectrum.

Audacity spectogram voor filteren:

ie beperking van 4 kHz ligt aan de app waarmee je opneemt of het formaat van het bestand, niet aan de hardware. De microfoon van mijn Android toestel pikt ook 20 kHz nog op, maar dan moet ik natuurlijk niet opnames gaan maken met de standaard app voor spraakopname...

Als je meer wilt dan geldt een soort wet van behoud van ellende: je beurs is een stuk lichter, maar in het veld sjouw je je een ongeluk aan apparatuur ;)

https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/vogelen-terwijl-je-slaapt
Joost Josten luisterde 's nachts en keek ook met infrarood cameras naar boven. Het bleek dat wat je hoorde 2 tot 10keer minder was van wat er daadwerklijk overvlloog, dus 90% van de vogels roept dus NIET.
https://soundapproach.co.uk/about/

  • De windenergie-ontwikkelaar gaat zich de komende tijd richten op het versterken van de financiële structuur en opnieuw prioriteren van de activiteiten. En woensdag werd bekend dat Siemens Energy een garantie krijgt van €7,5 mrd van de Duitse overheid om daarmee een totaal van €12 mrd aan bankgaranties mogelijk te maken. Bijna alle windturbinefabrikanten in Europa schreven vorig jaar rode cijfers. Wat is er aan de hand? Redacteur Sabine Sluijters geeft uitleg.

    In het nieuwsoverzicht bespreken presentator Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema de eerste schets voor uitbreiding van het hoogspanningsnet in de provincie Zeeland. Dat moet de Zeeuwse congestieproblematiek oplossen. De gemeente Groningen heeft de eerste stap gezet in de oprichting van een gemeentelijk energiebedrijf. En elektrolyseproject Djewels in Delfzijl krijgt een maatwerksubsidie van het Rijk tot €80 mln, mits lessen uit het project gedeeld worden.

    Van links naar rechts: Wouter Hylkema, Ilse Akkermans en Sabine Sluijters.(Foto: Energeia)
    De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional, en vo

    Lees het volledige artikel: https://energeia.nl/energeia-artikel/40111209/podcast-waarom-het-rsted-en-siemens-niet-voor-de-wind-gaat

  • Webinar: Groeiend Veen in Laag Holland 2022
    Op 4 oktober organiseerde Amsterdam Wetlands (samenwerking van terrein beherende organisaties in Laag Holland) een webinar ‘Groeiend Veen in Laag Holland’ door veenexpert Ron van ’t Veer. Het is een online kennis- en inspiratiesessie rondom groeiend veen die je hier terug kunt zien. Amsterdam Wetlands is de netwerkorganisatie waarin de TBO's van Laag-Holland samenwerken om gezamenlijk 12.000 ha aaneengesloten topnatuur tussen Alkmaar en Amsterdam te realiseren. De bedoeling van de bijeenkomst was de relevante en unieke kennis van Ron met iedereen die aan veen werkt te delen en een kennisnetwerk te starten rondom Groeiend Veen.

    Doel van het webinar is: kennisdeling. Als Landschap Noord-Hollland gaan we vooral ervaring opdoen met groeiend veen in de praktijk. O.a. door de ontwikkeling van ca. 50 hectare groeiend veen in het Ilperveld. Daarnaast is er een boekje opgesteld en gefinancierd vanuit het project IBP Vitaal Platteland Groeiend Veen Ilperveld. Daarnaast heeft ook Staatsbosbeheer financieel bijgedragen.



  • https://www.inaturalist.org/blog/87155-inaturalist-november-news-highlights
    https://www.researchsquare.com/article/rs-3503977/v1
    https://www.corporateknights.com/workplace/ai-revolution-esg-jobs/
    https://web.archive.org/web/20170318051355id_/https://www.eeb.ucla.edu/Faculty/Shaffer/pubs/Shaffer_Purugganan_2013_AREES.pdf

  • https://www.vlinderstichting.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/chris-van-swaay-gepromoveerd
  • NLT les 2009 Marcel Dicke Wageningen University Estimated time of death

  • Marcel Dicke - Why Not? A Six-Legged Solution to Food Security
    Professor Marcel Dicke is professor of Entomology at Wageningen University in the Netherlands. His book ‘The Insect Cookbook: Food for a Sustainable Planet’ argues that the Western world undervalues the contribution insects could make to our lives... and to our nutrition. In 2007 he was awarded the NWO-Spinoza award for his work researching the defence mechanisms of plants.
  • Groeten uit Groeningen afl 6: Drentsche Aa
    In deze zesde aflevering van Groeten uit Groeningen zitten we in het Nationaal Park Drentsche Aa. We bezoeken één van de ambassadeursprojecten van Groeningen, het Voedselbos in Glimmen waar ze niet alledaagse planten kweken/laten groeien. Ook zien we hoe het voormalig grasland van Land van Ons in drie jaar tijd is veranderd in een akkerland met veel diversiteit aan gewassen. En we krijgen een uitgebreide rondleiding op het Waterbedrijf Groningen in de Punt. Want ons drinkwater, dat komt uit de Drentsche Aa.


  • Conférence] M. DICKE - Insects on the menu

    00:00:00 Introduction
    00:00:36 Food security
    00:00:55 Calories
    00:01:46 Climate change
    00:02:10 Global change model predictions
    00:03:38 5 challenges for humankinds
    00:05:27 A meaty issue
    00:05:43 Meat consumption in kg/person/year
    00:06:54 To feed our livestock
    00:07:41 Fishmeal prices
    00:08:10 Soybean Production, Consumption, and Imports in China
    00:08:50 Agricultural land
    00:10:44 Human population growth
    00:11:29 Animal protein crisis ahead
    00:12:07 2.2 kg of feed converted to 1 kg of insect meat
    00:12:33 Number of insect species eaten worldwide [total 2100 species]
    00:13:37 Three arguments to eat insects
    00:13:55 Insects are a good nutritional source
    00:14:38 Global Warming Potential per kg edible protein
    00:15:20 Land use for production of mealworms or meat / milk
    00:15:54 Advantages of eating insects
    00:18:01 Insects are healthy food
    00:18:13 Iron and zinc deficiency are widespread globally
    00:21:21 A matter of perception!
    00:21:49 Research
    00:24:51 Web polls in the Netherlands
    00:25:56 International Platform of Insects as Food and Feed
    00:26:29 Innovative entrepreneurs
    00:27:07 Ample international developments
    00:29:21 Why did we not eat insects in 2019?
    00:29:51 Questions



    1. https://vogeljaar.nl/pdf/Vogeljaar_2022_70_001_digitaal_bonusnummer.pdf
      Willem Werkman: Het einde van het Vogeljaar
      Van de redactie: Uitreiking het laatste Vogeljaar
      Henk van der Kooij: Grote witte reiger broedend in het Groene Hart van Holland
      Carel de Vink: Hoeveel kansen hebben Velduil en Blauwe Kiekendief nog in het Waddengebied?
      Dick Poppe: Over het ontstaan van twee posters met vogels van Curaçao
      Frankling Tombeur: Trekgedrag van de Veldleeuwerik
      Jan de Rijk: Bescherming van de Nachtegaal in Nederland
      Gerard Ouweneel: Are you Jimmy Stigh?
      Korte Mededelingen
      Bert Vos: Zeventig jaar covers
      Van de redactie: Betrokken organisaties

      https://vogeljaar.nl/het_laatste_vogeljaar.shtml
      https://vogeljaar.nl/pdf/Vogeljaar_2022_70_001_digitaal_bonusnummer.pdf
      https://natuurtijdschriften.nl/org/547793/

    2. Breaking change: the API should be accessed from the new base URL https://multi-source.identify.biodiversityanalysis.eu. This will also be the URL of the production API
      https://multi-source.docs.biodiversityanalysis.eu/release_notes/index.html.
      https://multi-source.docs.biodiversityanalysis.eu/contributing-data/index.html
      https://multi-source.docs.biodiversityanalysis.eu/contributing-data/data-check/
      https://gohugo.io/
      https://mcshelby.github.io/hugo-theme-relearn/index.html

    3. Breaking change: the API should be accessed from the new base URL https://multi-source.identify.biodiversityanalysis.eu. This will also be the URL of the production API


    4. Die Maginot-Linie - Frankreichs Verteidigungsbollwerk | SWR Doku
      Die Maginot-Linie ist eine gigantische Festungsanlage: Tausende unterirdische Bunker, Artilleriewerke, Kasematten und Unterstände, die sich mehr als 700 Kilometer entlang der französischen Grenze von Belgien bis zum Mittelmeer.
      Als technische Meisterleistung gefeiert und als uneinnehmbar glorifiziert, steht sie heute auch für das Trauma der französischen Niederlage im Jahr 1940. Die Dokumentation zeichnet das Bild eines ebenso faszinierenden wie umstrittenen Bauwerks.

      Frankreich nach dem Ersten Weltkrieg: 1,4 Millionen Soldaten sind gefallen, weite Teile Nordfrankreichs verwüstet. Um das Land vor einem erneuten Angriffskrieg zu schützen, setzen Politiker und Militärs auf eine stark befestigte Verteidigungslinie. Durchgesetzt wird das Projekt vom Kriegsminister André Maginot, der zum Namensgeber der Linie wird. So entsteht die Maginot-Linie mit Tausenden unterirdischer Artilleriewerke, Kasematten und Unterständen, die sich mehr als 700 Kilometer entlang der französischen Grenze von Belgien bis zum Mittelmeer erstrecken.

      Maginot-Linie: Mehr als 20.000 Bauarbeiter im Eisatz
      Der Bau verschlingt umgerechnet zwei bis drei Milliarden Euro, mehr als 20.000 Bauarbeiter sind im Einsatz. Die Maginot-Linie ist ein Meisterwerk der Ingenieurskunst mit damals modernster Technik und wird als uneinnehmbar gefeiert.

      Mit Hilfe von Archivmaterial und spektakulären Drohnenaufnahmen sowie Zeitzeugen, Historiker:innen und Enthusiasten vor Ort, die sich für den Erhalt der Maginot-Linie engagieren, zeichnet die Dokumentation das Bild eines ebenso faszinierenden wie umstrittenen Bauwerks.

      Diese Doku von Grit Lederer wurde am 19.09.22 im ERSTEN gezeigt in der Reihe: Geheimnisvolle Orte und trägt den Orig


    5. In deze video wordt uitgelegd hoe je een vegetatieopname kan maken. De uitleg is in het Engels. De video werd gemaakt voor het vak Geïntegreerd Veldwerk Biodiversiteit en Ecologie (KU Leuven).
    6. 0:18 / 9:55

      Hoe maak je een vegetatieopname? (professor dr. T. Ceulemans U Antwerpen)

    7. Old Plant Communities in Urban Areas, with Martin Allen
      Martin Allen (botanical surveyor and artist) delivers his talk on old plant communities and the methods he has used to uncover them, as delivered at the 2023 British and Irish Botanical Conference.

    8. Getting started with plant ID, with Natasha Foxford
      Natasha Foxford (beginner botanist) shares her story of her first year of tackling plant identification


    9. Botanical University Challenge and ID skills provision in higher education, with Sebastian StroudSebastian Stroud (Postgraduate Researcher in urban ecology, University of Leeds, with Jonathan Mitchley (Associate Professor of Field Botany, University of Reading), discusses how Botanical University Challenge (BUC) can help address the lack of field ID skills provision in higher education.

    10. SBC 2023 - Understanding Wild Pine in the Highlands – James Rainey & Jane Sayers, Trees for Life
      James and Jane close the conference with a fascinating look at Wild Pine in the Highlands, and explain how they go about investigating the provenance of ‘new’ Caledonian pinewoods not on the Caledonian Pinewood Inventory.

      For more information on the SBC, visit https://bsbi.org/scottish-annual-meeting

      For more information on Trees for Life, visit https://treesforlife.org.uk/

    11. Building Natural Capital - Third Natural Capital Report
      As we advance our model for nature recovery, community prosperity and ethical profitability, both Highlands Rewilding and the natural capital landscape around us are developing quickly. We provide an overview of these developments in our latest annual report: Building Natural Capital.

      Read the full report here:
      https://highlandsrewilding.co.uk/s/Th...

      Much is planned for the year ahead across our three ‘open air natural capital laboratories’, and as we continue our programme of in-house data gathering and research into biodiversity, greenhouse-gas and socio-economic changes, we make our outputs freely available to others where we can.

      This research has informed our land management decisions from large-scale works including peatland restoration (P31-2, 66-9), rainforest regeneration (p106, 119-20) and targeted deer control (p22-3 ), to more precise measures including mycorrhizal fungi inoculation (p33-36) and the reintroduction of ecosystem engineers, beginning, we hope, with the ‘small but mighty’ wood ant (p41-43).

      Our main environmental objectives are to generate and measure biodiversity uplift, including in terms of rare species, valuable habitats, ecosystem structure, function and resilience. We seek to re-establish natural processes where possible to facilitate these changes, while also involving local communities in our land management and its benefits.

      We hope the progress and plans reported will be of wide interest and will contribute to Scotland’s efforts to set new standards in the use of nature-based solutions for climate, biodiversity and social challenges.

    12. Annual Summer Meeting 2023 Sunday Sessions

    13. Rainforests and Peatlands: Travels around Scotland's most threatened habitats
      A talk given at the Scottish Botanists' Conference 2022 at the Royal Botanic Garden Edinburgh by Clifton Bain, Advisor to the IUCN UK Peatland Programme.

    14. SBC 2023 - Research Flashtalks
      Three researchers give rapid-fire overviews of their projects to the conference: Patricia Mrazek, Masters student at University of Edinburgh, on ‘The use of enhanced urban flower meadows to promote bee biodiversity’; Savanna van Mesag, PhD student at University of Glasgow, on ‘How does variation in the mineralogical and chemical properties of anthropogenic substrate influence plant biodiversity?’; and Connie Simon Nutbrown, a postdoctoral researcher at RBGE working on the Biodiversity Genomics Project, on ‘Telling Willows apart with DNA’.

    15. Irish Scaly Male ferns – a taxonomic study
      This talk given at the BSBI Ireland Autumn Meeting in Glasnevin National Botanic Garden on 24 September 2022, by Alison Evans.
      Here is the handout that accompanies the talk: bsbi.org/download/33687/

    16. Polypody Ferns in the British Isles; origins, ecology, distribution and identification - Rob Cooke
      Rob Cooke's workshop from the Scottish Botanists' Conference 2021. Rob works for Natural England on environmental policy. He has been interested in polypodiums for 30 years, and has been the BSBI expert (referee) on the genus for 20 years.

      https://bsbi.org/Polypodium_Crib.pdf

      See https://scottishbotanistsconference.org/ for exhibits and posters, biographies of speakers and exhibitors and other information about the conference.

    17. Ecologie van Bestuivers en Bestuiving door Dr. Margaux Boeraeve (gastprofessor U Antwerpen)
      In deze video legt Dr. Margaux Boeraeve de ecologie van bestuivers uit. Je wordt meegenomen in de wondere wereld van deze cruciale insecten met voorbeelden van verschillende soorten, hun levenscyclus en het belang van bestuiving. Je leert ook technieken hoe je zelf naar bestuivers op zoek kan gaan. Medewerker: Ward Tamsyn

    18. Ecologie, Biodiversiteit, Beheer en Herstel van Heide en Hoogveen (prof dr T. Ceulemans U Antwerpen)
      In deze video word je meegenomen naar heides en hoogvenen in België. Je leert de karakteristieke biodiversiteit kennen, de ecologie en het beheer en herstel van deze ecosystemen. Deze video is gemaakt in het kader van het vak Geïntegreerd Veldwerk Biodiversiteit en Ecologie (KU Leuven) en de vakken Fauna en Flora, Ecosysteembeheer, Ecosysteemtypes, Biodiversity Conservation en Biodiversity Restoration (U Antwerpen). Medewerkers: Dr. Aline Waterkeyn, Nicolas Verbraken, Cedric Servaes. Soms is de geluidskwaliteit wat minder door wind helaas

    19. Ecologie, Biodiversiteit, Beheer en Herstel van Bossen (prof. dr. T. Ceulemans U Antwerpen)
      In deze video word je meegenomen naar Belgische bossen. De karakteristieke biodiversiteit van verschillende bostypen wordt getoond, de ecologie wordt uitgelegd en er wordt ingegaan op het beheer en herstel van gezonde en biodiverse bosecosystemen. Deze video is gemaakt in het kader van het vak Geïntegreerd Veldwerk Biodiversiteit en Ecologie (KU Leuven) en de vakken Fauna en Flora, Ecosysteembeheer, Ecosysteemtypes, Biodiversity Conservation en Biodiversity Restoration (U Antwerpen). Medewerkers: Dr. Aline Waterkeyn, Nicolas Verbraken, Cedric Servaes.


    20. Ecologie, Biodiversiteit, Beheer en Herstel van Graslanden (prof. dr. T. Ceulemans U Antwerpen)
      In deze video word je meegenomen naar Belgische graslanden. De karakteristieke biodiversiteit wordt getoond, de ecologie besproken en het beheer en herstel van graslanden. Deze video is gemaakt in het kader van het vak Geintegreerd Veldwerk Biodiversiteit en Ecologie (KU Leuven) en Fauna en Flora, Ecosysteembeheer, Ecosysteemtypes, Biodiversity Conservation en Biodiversity Restoration (U Antwerpen). Medewerkers: Dr. Aline Waterkeyn, Nicolas Verbraken, Cedric Servaes.


    21. https://www.knaw.nl/bijeenkomsten/archief?ct=t(EMAIL_CAMPAIGN_231214_Agendaladder)


    22. LandschapsBioGrafie De Wadden LandschapsBioGeografie
      https://ebooks.ub.rug.nl/34/
      De landschapsbiografie als bouwsteen voor de Nationale Parken van Wereldklasse.
      Sinds 2015 werken overheden en maatschappelijke partijen samen aan de vernieuwing en versterking van de Nationale Parken. Doel daarvan is om de bestaande 20 parken robuuster te maken en meer allure te geven. Naast de versterking van de ecologische en landschappelijke waarden, spelen ook ver-groting van de beleefbaarheid en betrokkenheid van ondernemers en bewoners een rol, alsmede de versterking van de regionale economie. Samen moeten de Nationale Parken het visitekaartje worden van wat Nederland internationaal aan topnatuur te bieden heeft. De afgelopen jaren is er hard gewerkt. Veel Nationale Parken hebben hun ambities vergroot, zijn nieuwe allianties aangegaan en hebben nieuwe plannen gesmeed. In 2016 dongen veel gebieden mee naar de titel ‘Mooiste natuurgebied van Nederland’. Hieruit kwamen vier winnaars: het Nederlandse Waddengebied, de Veluwe, Nationaal Park Hollandse Duinen en NLDelta / Biesbosch-Haringvliet. Deze vier gebieden kregen geld en ondersteuning om de plannen voor hun gebied verder uit te werken. Eén van die ondersteunende producten is deze land-schapsbiografie, waarin het verhaal van het gebied wordt verteld.

      Item Type: Book
      Uncontrolled Keywords: Nederland, Wadden, Landschapsbiografie, Nationaal Park
      Series Name: 0
      Language: Dutch
      Publisher: University of Groningen
      Place of Publication: Amersfoort
      Status: Published
      Uncontrolled Keywords: Nederland, Wadden, Landschapsbiografie, Nationaal Park
      Date Deposited: 02 Jun 2020 10:42
      Last Modified: 02 Jun 2020 10:42
      URI: https://ebooks.ub.rug.nl/id/eprint/34
      https://ebooks.ub.rug.nl/34/1/SchroorM-Wadden2018.pdf
      https://ebooks.ub.rug.nl/34/





    23. Publicado el diciembre 1, 2023 08:30 TARDE por ahospers ahospers

      Comentarios

      No hay comentarios todavía.

      Agregar un comentario

      Acceder o Crear una cuenta para agregar comentarios.