407.Vroedmeesterpad, Gevlekte ringslang, Vuursalamander en Boomkikker

De reeks webinars gaat verder! Na Vroedmeesterpad, Gevlekte ringslang, Vuursalamander en Boomkikker, gaan we het op woensdagavond 8 februari 2023 om 20u over de Adder in België hebben. Absolute experts nemen je mee in het verhaal van de enige giftige slangensoort die in ons land voorkomt.

  1. Tijdens de Hyla-webinar van 16 januari 2021 werd de Vroedmeesterpad in Vlaanderen uit de doeken gedaan.

    Vroedmeesterpadden zijn honkvast en komen in Vlaanderen voor in biotopen met een relatief warm microklimaat. Het is een soort van heuvelachtige gebieden, waar ze wordt aangetroffen op zonbeschenen, open plaatsen zonder vegetatie en met voldoende mogelijkheden om overdag te schuilen. Als landbiotoop komen o.a. in aanmerking: hellingen met een rotsachtige ondergrond, terreinen met een losse stenige bodem, open groeven en ruderale terreinen. De Vroedmeesterpad wordt ook aangetroffen in of nabij menselijke constructies zoals boerderijen, kerkhoven, kelders en ruïnes. Als waterbiotoop komen een grote verscheidenheid van waterpartijen in aanmerking: veedrinkpoelen, bronpoelen, kleine vijvers en zelfs kunstmatige veedrinkbakken. De belangrijkste vereiste is dat de voortplantingsplaats het hele jaar door water bevat. Plassen die tijdens de zomer opdrogen zijn ongeschikt, aangezien minstens een deel van de larven in het water overwintert en pas tijdens het volgende jaar metamorfoseert. Het is aangewezen dat de waterpartij hoogstens op enkele tientallen meters afstand van de landbiotoop ligt.https://natura2000.vlaanderen.be/soort/vroedmeesterpad#:~:text=Vroedmeesterpadden%20zijn%20honkvast%20en%20komen,mogelijkheden%20om%20overdag%20te%20schuilen.

  2. Hyla webinar - De Gevlekte ringslang in Vlaanderen - 27/05/2021

    https://www.onzenatuur.be/soortenbank/gevlekte-ringslang De gevlekte ringslang stelt veel eisen aan haar habitat: er moet veel zon zijn, maar ook genoeg schuilgelegenheid. In open gebieden is ze kwetsbaar voor roofdieren. Overdag is de ringslang actief, ‘s nachts houdt ze zich schuil onder stenen en houtblokken. De Belgische populatie is voornamelijk te vinden in Wallonië in de Fagne-Famenne en de Ardennen. Ze vertoeft liefst in natte graslanden, moerassen en rietkragen van oeverzones van meren, poelen, rivieren en kanalen.

    Overwinteren doet de ringslang in een hol onder de grond, in mest- of composthopen of onder bladafval, takken en braamstruiken. Afhankelijk van de temperatuur wordt de gevlekte ringslang terug actief tussen eind maart tot half april. De mannetjes worden als eerste wakker.
    https://www.youtube.com/watch?v=86FIQIERloE&list=PLnmh2LJI4kovqY0QBOnz-0sLsIwxOFpDC&index=3

  3. Eerste grote paddenoverzet webinar

    Eerste grote paddenoverzet webinar

  4. Op 1 april 2021 bracht de Kamsalamanderwerkgroep, met de steun van provincie Vlaams-Brabant, een inleidende webinar over de Kamsalamander.
  5. Hyla webinar - De Vuursalamander in Vlaanderen - 01/12/2021

    Hyla webinar - De Vuursalamander in Vlaanderen - 01/12/2021

  6. Hyla webinar - De Boomkikker in Vlaanderen - 09/03/2022
  7. Kamsalawatte?! - Webinar Natuur.koepel - 1 juni 2021
  8. Lezing: beheertips voor wilde bijen in tuin en natuurgebied
    Om bijen te helpen kan iedereen op kleine schaal iets doen in eigen tuin. Dit gaat veel verder dan het zaaien van een bloemenmengsel of het ophangen van bijenhotels. Tijdens deze lezing geeft Pieter Vanormelingen, bijenspecialist en tevens conservator, tips over het correcte beheer van graslanden en gazons. Hij zal het hebben over de juiste maaidatum, hoe je kan zorgen dat er voldoende interessante bijenplanten aanwezig zijn, hoe je voor geschikte nestplaatsen kunt zorgen,...

    Deze activiteit gaat online door. Volgen kan door op deze link te klikken: https://us02web.zoom.us/j/8251091010?pwd=V3F5UWlwaU9yc2c4eWhpTWV3VGdZQT09. Mute jezelf tenzij als je iets wilt vragen.

    De lezing zal opgenomen worden en later verschijnen op onze website: https://aculea.be/

Publicado el febrero 12, 2023 07:24 TARDE por ahospers ahospers

Comentarios

No hay comentarios todavía.

Agregar un comentario

Acceder o Crear una cuenta para agregar comentarios.